Telefoonnummer

06 – 1483 8216

E-mail

info@vriendenoudekerk.nl

Datum/Tijd
16-jul-2016
14:00 - 15:00

Locatie
Oude Kerk Spaarndam

Categorie:


Op deze dag treden op: Hendrik Vonk met pianist Rene Rakier.
Verder zal Emmy van Diesen als coloratuursopraan meewerken aan het concert om een levendige afwisseling te krijgen, met de beroemde aria’s van Die Königin der Nacht uit Mozarts Zauberflöte en  Olympia uit ‘Hoffmans Erzählungen van J. Offenbach.
Emmy van Diesem is musicologe en mediathecaris van de Hoge School der Kunsten Artez in Arnhem. Zingen is haar passie, ze volgt zangles bij Dorien Verheijden en repertoire en technische zang-coaching bij Hendrik Vonk.
Zij heeft onlangs succesvol opgetreden in de Raadhuis-concerten en ‘kunstroute’ te Oosterbeek.

Rene Rakier studeerde in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium piano, orgel en koordirectie. Hij behaalde zowel voor piano als orgel de Prix d’ Excellence. Hij verwierf in 1957 ook de Prijs van de Vriendenkrans van het Concertgebouw. In 1964 verwierf hij de Vierde Prijs in het eerste internationaal orgelconcours dat in Bruggeplaatsvond in het kader van het Festival Musica Antiqua.

Met de violist en musicoloog Willem Noske (1918-1955) deed Rakier onderzoek naar Nederlandse muziek uit de periode 1840-1930. Een van de grote ontdekkingen was de vioolsonate van Gerrit Jan van Eijken. Uit de samenwerking met Noske vloeide ook zelfstandig historisch onderzoek voort, zich uitend in studieopdrachten van de Johan Wagenaarstichting aangaande de componist Gustav Adolf Heinze (1820-1904) en de componist-pianist Dirk Schäfer (1873-1931). Voorts maakte hij in 1992 het destijds alleen maar in kladschriften teruggevonden Requiem van de componist Daniël de Lange (1841-1918) gereed voor uitgave. De cd-opname van het Nederlands Kamerkoor van dit Requiem werd met een Edison bekroond.

Bob van der Ent en René Rakier hebben samen ook speurwerk verricht naar onbekend werk van Nederlandse, Scandinavische en Tsjechische componisten uit de 18e en 19e eeuw. De jonge violist en de oudere pianist treden vaak samen op.

Rakier maakte zijn debuut in o.a. Wigmore Hall in Londen en in de Verenigde Staten. Hij soleerde met diverse Nederlandse orkesten zoals het Residentie Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, en werkte samen met dirgenten als Hans Vonk en Ferdinand Leitner. Hij treedt met wisselende frequentie zowel op piano als orgel solistisch, begeleidend en met kamermuziekensembles op.

Hij is ook actief als componist. Hij schreef onder andere twee strijkkwartetten, twee pianosonates, 24 preludes en fuga’s voor piano, een sonate voor hoorn en piano en enkele orgel- en koorwerken.

Hendrik Vonk studeerde musicologie, zang en koordirectie in Utrecht, en heeft als tenor solist een allround repertoire opgebouwd als opera-, oratorium en liedzanger, en heeft daarbij vele grote podia mogen betreden, waaronder de Scala van Milaan als Bacchus in ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss en Tannhäuser aan o.a. de Deutsche Oper in Berlijn. Hij trad als solist bij vele orkesten in binnen en buitenland op, o.a. in de 8e symfonie van Gustav Mahler in Tokyo.

Samen met Rene Rakier heeft hij verschillende recitals gegeven met o.a. de grote liedcycly van Franz Schubert, Robert Schumann, Richard Strauss en werken van Nederlandse componisten als Daniel de Lange Hans Brandt Buys en Gerrit Jan van Eijken

Zie ook: www.tenor-hendrik-vonk.nl

Aanbevolen artikelen